Archiwum 13 grudnia 2015


gru 13 2015 Niezastąpione pojemniki GN
Komentarze: 0

Przygotowanie potraw w lokalach gastronomicznych jest procesem wieloetapowym. Najpierw produkty trzeba obrać, rozdrobnić i poddać obróbce termicznej. Następnie trzeba je utrzymywać w określonej temperaturze i wreszcie przechowywać.

 

Pojemniki GN

 

Specjalistyczne pojemniki GN dla gastronomii zapewniają duże oszczędności pracy i kosztów. Ich uniwersalność polega przede wszystkim na tym, że nie trzeba na każdym etapie przygotowywania potraw przekładać ich do kolejnych naczyń. Mięso usmażone w pojemniku GN można przełożyć w tym samym naczyniu do podgrzewacza, a następnie do chłodziarki.

 

Pojemniki GN wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej 18/10 dostosowanej do działania zarówno temperatur ujemnych, jak i dodatnich.  Zapewniają również potrawom zachowanie ich właściwości odżywczych i smakowych.

 

Znormalizowane wymiary pojemników znacznie ułatwiają dostosowanie ich do posiadanych urządzeń gastronomicznych takich jak lady chłodnicze, zamrażarki, piece konwekcyjno-parowe, piekarniki. Pojemniki GN można umieszczać piętrowo, co znacznie zaoszczędza powierzchnię i zwiększa zdolności produkcyjne.

 

Zalety naczyń GN

 

Stosowanie pojemników GN w zakładach zbiorowego żywienia i lokalach gastronomicznych niesie za sobą wiele udogodnień. Najważniejsze z nich to:

 

zachowanie zasad higieny – gładkie powierzchnie i zaokrąglone krawędzie ułatwiają mycie,

oszczędność miejsca,

przystosowanie do dużej różnicy temperatur,

przystosowanie do urządzeń gastronomicznych,

możliwość mycia w różnych rodzajach zmywarek.

 

Zakup pojemników o odpowiednich rozmiarach i odpowiedniej jakości, nie tylko ułatwi pracę, ale pozwoli także na właściwe wyeksponowanie potraw.