Komentarze: 0
Przygotowanie potraw w lokalach gastronomicznych jest procesem wieloetapowym. Najpierw produkty trzeba obrać, rozdrobnić i poddać obróbce termicznej. Następnie trzeba je utrzymywać w określonej temperaturze i wreszcie przechowywać.
Pojemniki GN
Specjalistyczne pojemniki GN dla gastronomii zapewniają duże oszczędności pracy i kosztów. Ich uniwersalność polega przede wszystkim na tym, że nie trzeba na każdym etapie przygotowywania potraw przekładać ich do kolejnych naczyń. Mięso usmażone w pojemniku GN można przełożyć w tym samym naczyniu do podgrzewacza, a następnie do chłodziarki.
Pojemniki GN wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej 18/10 dostosowanej do działania zarówno temperatur ujemnych, jak i dodatnich. Zapewniają również potrawom zachowanie ich właściwości odżywczych i smakowych.
Znormalizowane wymiary pojemników znacznie ułatwiają dostosowanie ich do posiadanych urządzeń gastronomicznych takich jak lady chłodnicze, zamrażarki, piece konwekcyjno-parowe, piekarniki. Pojemniki GN można umieszczać piętrowo, co znacznie zaoszczędza powierzchnię i zwiększa zdolności produkcyjne.
Zalety naczyń GN
Stosowanie pojemników GN w zakładach zbiorowego żywienia i lokalach gastronomicznych niesie za sobą wiele udogodnień. Najważniejsze z nich to:
• zachowanie zasad higieny – gładkie powierzchnie i zaokrąglone krawędzie ułatwiają mycie,
• oszczędność miejsca,
• przystosowanie do dużej różnicy temperatur,
• przystosowanie do urządzeń gastronomicznych,
• możliwość mycia w różnych rodzajach zmywarek.
Zakup pojemników o odpowiednich rozmiarach i odpowiedniej jakości, nie tylko ułatwi pracę, ale pozwoli także na właściwe wyeksponowanie potraw.