Archiwum grudzień 2015


gru 15 2015 Moduły wydawcze - sprzęt dla Twojego biznesu...
Komentarze: 0

Odwiedzając różnego rodzaju galerie handlowe, bardzo często możemy spotkać się ze specjalnym działem gastronomicznym, w którym umieszczonych zostaje kilka bądź kilkanaście lokali serwujących jedzenie. Zazwyczaj są one zbudowane na zasadzie kompozycji otwartej, w ramach której klient może sam nakładać sobie jedzenie na talerz.

 

Tego typu pomysł na biznes może okazać bardzo dochodowy, należy jednak pamiętać o tym, aby przed otwarciem lokalu, zaopatrzyć się we właściwy sprzęt gastronomiczny.

 

Jaki rodzaj wyposażenie wybrać?

 

W przypadku tego typu stoisk, najważniejsze wydają się być moduły wydawcze - czyli konstrukcje, w których znajduje się jedzenie. Powinny być wyposażone również w specjalne szyny, na których klienci będą kłaść talerze bądź tacki. Spośród wszystkich modułów wymienić można kilka ich rodzajów, między innymi takich jak:

 

moduły grzewcze, nadstawki, wanny chłodnicze i bemarowe, bufet sałatkowy, gastro buffet.

 

Wyjść na przeciw oczekiwaniom klienta

 

Najczęściej stosowane są moduły grzewcze, ponieważ możemy w nich umieścić wszelkie mięsa i inne ciepłe potrawy. Dzięki specjalnym mechanizmom podgrzewającym, jedzenie przez cały czas będzie gorące, co oczywiście ma wpływ na opinie klientów.

 

Chcąc zadowolić konsumentów, warto posiadać kilka rodzajów wyposażenia kuchennego, dzięki czemu będziemy mogli serwować zróżnicowane posiłki.


gru 14 2015 Szafy z systemem wymuszonego chłodzenia
Komentarze: 0

Dynamiczny rozwój wszelkiego rodzaju rozwiązań technologicznych sprawił, iż na rynku gastronomicznym pojawiło się mnóstwo wysokiej jakości sprzętu, dzięki któremu restauracje, puby i inne lokale mogą obsłużyć swoich gości w sposób jak najbardziej prawidłowy.

 

Dobrym na to przykładem jest szafa chłodnicza, która obecnie występuje w wielu odmianach, stworzony z zachowaniem dbałości o najmniejsze nawet szczegóły.

 

Wymuszone chłodzenie

 

Szczególnie popularne w ostatnim czasie stały się szafy, które posiadają funkcję tak zwanego wymuszonego obiegu powietrza. Odpowiada za to specjalny system, dzięki któremu chłodzenie wewnątrz jest równomierne. W każdym miejscu chłodziarki temperatura jest taka sama, dzięki czemu nasze możliwości są bardzo szerokie.

 

Skuteczne działanie

 

Poza systemem związanym z wymuszonym obiegiem powietrza, tego typu szafy chłodnicze posiadają również mnóstwo innych funkcji, spośród których wymienić można między innymi:

 

automatycznie odszranianie, system odparowywania skroplin, elektroniczna regulacja temperatury, wentylator, proekologiczny charakter (brak szkodliwego związku CFC).

 

Szafy wyposażone w przedstawione systemy są dodatkowo bardzo pojemne, dzięki czemu bez problemu możemy przechowywać w nich miód, mięsa, sałatki i innego rodzaju artykuły spożywcze, które z pewnością zadowolą naszych gości.


gru 13 2015 Niezastąpione pojemniki GN
Komentarze: 0

Przygotowanie potraw w lokalach gastronomicznych jest procesem wieloetapowym. Najpierw produkty trzeba obrać, rozdrobnić i poddać obróbce termicznej. Następnie trzeba je utrzymywać w określonej temperaturze i wreszcie przechowywać.

 

Pojemniki GN

 

Specjalistyczne pojemniki GN dla gastronomii zapewniają duże oszczędności pracy i kosztów. Ich uniwersalność polega przede wszystkim na tym, że nie trzeba na każdym etapie przygotowywania potraw przekładać ich do kolejnych naczyń. Mięso usmażone w pojemniku GN można przełożyć w tym samym naczyniu do podgrzewacza, a następnie do chłodziarki.

 

Pojemniki GN wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej 18/10 dostosowanej do działania zarówno temperatur ujemnych, jak i dodatnich.  Zapewniają również potrawom zachowanie ich właściwości odżywczych i smakowych.

 

Znormalizowane wymiary pojemników znacznie ułatwiają dostosowanie ich do posiadanych urządzeń gastronomicznych takich jak lady chłodnicze, zamrażarki, piece konwekcyjno-parowe, piekarniki. Pojemniki GN można umieszczać piętrowo, co znacznie zaoszczędza powierzchnię i zwiększa zdolności produkcyjne.

 

Zalety naczyń GN

 

Stosowanie pojemników GN w zakładach zbiorowego żywienia i lokalach gastronomicznych niesie za sobą wiele udogodnień. Najważniejsze z nich to:

 

zachowanie zasad higieny – gładkie powierzchnie i zaokrąglone krawędzie ułatwiają mycie,

oszczędność miejsca,

przystosowanie do dużej różnicy temperatur,

przystosowanie do urządzeń gastronomicznych,

możliwość mycia w różnych rodzajach zmywarek.

 

Zakup pojemników o odpowiednich rozmiarach i odpowiedniej jakości, nie tylko ułatwi pracę, ale pozwoli także na właściwe wyeksponowanie potraw.


gru 12 2015 Okaż szacunek restauracji
Komentarze: 0

Jeżeli zdecydowaliśmy się na spróbowanie swoich sił we własnym biznesie, w dodatku jako swój pierwszy biznes, wybraliśmy biznes z branży gastronomicznej - z całą pewnością nie można nam odmówić odwagi. Branża gastronomiczna jest bardzo wymagająca, ale dająca też ogrom satysfakcji - jeżeli tylko potraktujemy ją tak, jak na to zasługuje, czyli z należnym jej szacunkiem.

 

Okaż szacunek swojej restauracji

 

A jak najlepiej jest okazać szacunek swojej pracy? Najlepiej - wyposażając swoją restaurację w sprzęt najlepszej jakości. Urządzenia gastronomiczne naprawdę robią różnicę - klient szybko wyczuje różnicę. Zwłaszcza w czasie oczekiwania na potrawę, lecz nie tylko.

 

A warto zacząć zdawać sobie sprawę z tego, że kliencie restauracji w dzisiejszych czasach stają się coraz bardziej i bardziej wybredni. To już nie są te czasy, w których klient bez gadania zjadał to, co mu podali, a potem i tak wracał, bo nie było żadnej lepszej alternatywy. To czasy, w których wzrasta świadomość kulinarna konsumentów - głównie dzięki wszelkiego rodzaju programom kulinarnym oraz kulinarno-rozrywkowych. I dlatego należy starać się coraz bardziej i bardziej by zadowolić ich coraz bardziej wygórowane wymagania. Dlatego nie warto oszczędzać na urządzeniach gastronomicznych - przyniesiemy tym sobie dużo więcej szkody niż pożytku.


gru 11 2015 Kufle do piwa a zastawa stołowa
Komentarze: 0

Jeśli w naszym lokalu można zakupić piwo, zadbajmy o to, by podawać je w jak najlepszej oprawie. Funkcję tę spełni ładny kielich do piwa, czy kufel. Jaki wybrać, by pasował do reszty naszej zastawy?

 

Zastawa elegancka

 

Do zastawy eleganckiej będzie pasował gładki kielich albo kufel z jak najmniejszą ilością zdobień. Nie powinien on się zbytnio wyróżniać, a bardziej zlewać z resztą zastawy.

 

Zastawa w stylu retro

 

Tutaj możemy sobie pozwolić na elegancki kielich bądź kufel z rżniętego szkła. Będzie on pasował do reszty zastawy i nie odstawał od klimatu naszego miejsca.

 

Zastawa nowoczesna

 

Ta oferuje nam więcej szaleństw. Możemy wybrać zarówno niestandardowy kufel, jak i kielich. Ciekawym rozwiązaniem są także desingerskie szklanki. Mamy ich do wyboru i do koloru. Możemy wybrać szklankę składającą się z kilku oryginalnych elementów, taką, która imituje butelkę piwa po wlaniu do niej napoju, a nawet takie w zwariowanych kształtach. To, co wybierzemy, zależy już od klimatu i wizji naszego lokalu.

 

Gdy w naszym lokalu istnieje możliwość oglądania rozgrywek piłki nożnej, prócz standardowych kufli możemy zaopatrzyć się w komplet związanych w konkretnymi klubami piłkarskimi i serwować w nich piwo, tylko w ramach konkretnych okazji. Prócz tego możemy kupić kufle, które spersonalizujemy w zależności od naszych potrzeb — może być na nich logo naszego baru, albo coś zupełnie innego. Kufle do piwa oferują nam naprawdę dużo możliwości.